Mongolië in top 5 grootste groei bruto binnenlands product

Na alle berichten over noodhulp voor Mongolië is het misschien raar om te lezen dat Mongolië een van de landen is wiens bruto binnenlands product (bbp) in 2009 het meest gegroeid is. Mongolië staat in 2009 op de vierde plaats, net achter Qatar.

Het bruto binnenlands product is de totale (geld)waarde van alle in een land geproduceerde goederen (en diensten). De belangrijkste exportartikelen zijn: mineralen en brandstoffen, levensmiddelen en grondstoffen.
Een snel groeiend bruto binnenlands product wil niets zeggen over het economisch welzijn van een land.
Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen economische activiteiten die de levensstandaard van mensen
verbeteren en economische activiteiten die dat niet doen.
Op wikipedia staat een quote van voormalig senator Robert Kennedy die het goed uitlegt:
“Het bruto binnenlands product omvat luchtvervuiling en reclame voor sigaretten en de ambulances die op de snelwegen verkeersslachtoffers weghalen. Het rekent de speciale sloten voor onze deuren mee en ook de gevangenissen voor de mensen die ze stukmaken. Het bruto binnenlands product omvat de vernietiging van de cederwouden en de dood van Lake Superior. Het neemt toe met de productie van napalm en raketten en kernkoppen. Het houdt geen rekening met de gezondheid van onze gezinnen, de kwaliteit van het onderwijs of het genoegen dat we aan spelen beleven. Het is net zo onverschillig voor de properheid van onze fabrieken als voor de veiligheid van onze straten. Het telt niet de schoonheid van onze poëzie mee of de kracht van onze huwelijken, noch de intelligentie van het publieke debat of de integriteit van ambtenaren… het meet kortom alles, behalve dat wat het leven de moeite waard maakt.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s