Demonstratie in Ulaan Baatar

Vandaag zijn in Ulaan Baatar zo’n 5000 demonstranten de straat opgegaan. De demonstranten eisen dat het parlement wordt ontbonden omdat de parlementsleden eerdere beloften niet na zijn gekomen. Dit meldt het persbureau Associate Press.

De Mongoolse Revolutionaire Volkspartij en de Mongoolse Nationale Democratische Partij beloofden onder meer tijdens de verkiezingen van 2008 de inkomsten uit de mijnbouw meer te verdelen onder de bevolking.

Een van de organisatoren van de demonstratie, Uyanga Gantomor, vertelde tegen Assoociate Press dat beide partijen gelogen hebben tegen het Mongoolse volk en daardoor geen recht meer hebben om in het parlement te zitten. Wanneer er binnen 72 uur geen oplossing komt, dreigen de demonstranten met verdere acties.

Door de strenge winter en droge zomer (dzud) is de armoede in Mongolië verergerd. Nomaden trekken naar de stad op zoek naar werk of hulp.

In 2008 liep een demonstratie tegen de overheid uit in rellen. Dit kostte aan vijf mensen het leven en zo’n driehonderd mensen raakten gewond. Aanleiding was het verloop van de parlementsverkiezingen. Volgens de demonstranten was er met de uitslagen geknoeid. Lees meer over de rellen destijds op de website van de NOS of bekijk onderstaand filmpje uit het archief.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s