Geen etenswaren mee terug naar Nederland

Minister Verburg van landbouw roept reizigers die naar Mongolie gaan op geen natuurproducten of etenswaren mee terug te nemen. Net als in Zuid-Korea, Japan en China is er op grote schaal mond- en klauwzeer uitgebroken, zo meldt het ANP.
De controles op Schiphol van vluchten uit die landen is al verscherpt. Verburg wil ook de vakantiegangers zelf waarschuwen en vraagt hen de spullen aan te geven bij de douane. ,,Het is in ieders belang om die vreselijke dierziekte onder controle te krijgen", zei Verburg na de ministerraad.
Mongolie2007peter 186
Voor mensen is MKZ ongevaarlijk, ook voor kinderen, zieken en ouderen, tenminste zo staat te lezen op Wikipedia. Mensen kunnen de ziekte wel krijgen, maar dat is zeer zeldzaam. Het is alleen mogelijk door contact met besmet vee, door het drinken van besmette, rauwe (ongepasteuriseerde) melk of het eten van besmet, rauw vlees. Er zijn enkele uitzonderlijke gevallen geweest van mensen die lichte ziekteverschijnselen kregen in de vorm van pijnloze blaasjes rondom de mond. Deze verdwenen na enkele dagen vanzelf. Er is wel een verwant virus dat bij mensen hand- voet- en mondziekte veroorzaakt, een onschuldige virale ziekte die in de zomer geregeld tot epidemietjes leidt onder schoolkinderen en vanzelf overgaat. Deze ziekte is weer niet gevaarlijk voor vee.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s