Help, we gaan naar Mongolië

Gisteren de vaccinaties gehaald (gelukkig maar 1 omdat de meeste nog geldig zijn). Bij de vaccinatie hoort het gezondheidsadvies van de GGD. Van diarree tot zonnesteek, we zitten het altijd keurig uit. Het is dat we al eens eerder in Mongolië geweest zijn, want op basis van de adviezen van de GGD durf je de grens niet meer over. 

Mongolië is geen standaard reisbestemming. Dat blijkt lastig voor de consulent. Op de landkaart naast haar bureau staat een angstvallige rode vlek net in of boven het gebied waar wij heen gaan. Hier geldt een risico op tekenencefalitis, een eng virus overgebracht door o.a. teken dat een hersenontsteking kan opleveren. Omdat de kaart erg onduidelijk is en de GGD-consulent eigenlijk geen idee heeft waar we eigenlijk heen gaan, hoeven we ons niet in te enten. Wel zullen we gedurende onze reis lange mouwen, sokken en lange broeken moeten dragen. Weet niet of dat lukt.

Tweede waarschuwing betreft de wilde honden. Roedels wilden honden zouden ons in Mongolië kunnen grijpen. Buiten Ulaan Baatar hebben wij eigenlijk vooral tamme honden bij de ger gezien. Soms nog een verdwaalde hond, maar roedels nooit.

Derde waarschuwing: we mogen niet zwemmen in zoet water. Bilharzia, een larve die tijdens het zwemmen, het lichaam binnen kan dringen, ligt op de loer. We reageren verbaasd. Willen het vooruitzicht om na een lange reis in Kosvol Nuur te springen (zal wel koud zijn) niet zo maar laten gaan. Bilharzia is toch een tropenziekte? Dat komt toch niet voor in een meer dat gewoonlijk bevriest? De consulente laat zich niet van de wijs brengen. Wij mogen niet zwemmen in Mongolië. 

Inmiddels het halve internet afgezocht en overal wordt bilharzia genoemd als een tropenziekte. Het komt voor in China (daar is het ook erg warm op sommige plekken), maar de combinatie met Mongolië komen wij niet tegen. 

Jammer dat de GGD niet betere informatie heeft. Door dit soort adviezen, ga je twijfelen over het hele verhaal van de GGD.  Zou toch niet de bedoeling moeten zijn.

ShowImage.ashx
 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s