Zet je euro's om in Tugrik (not)

Volgens Het Nieuwsblad, die het weer van de Wallstreet Journal heeft is de Mongoolse munteenheid de succesvolste munt van 2010

 Welke munt heeft dit jaar het best gepresteerd tegenover de Amerikaanse dollar, vroeg de Wall Street Journal zich af. Het onverwachte antwoord: de tugrik. De Mongoolse munt liet het voorbije jaar een stijging optekenen van liefst 16,7 procent tegenover de dollar, en deed daarmee beter dan welke andere munt.

De Costa Ricaanse colon en de Thaise baht prijken op plaatsen 2 en 3, met een stijging van zo'n 11 procent. Ter vergelijking: de euro daalde het voorbije jaar met 7,5 procent tegenover de greenback. Op 31 december van vorig jaar was 1 euro nog 1,4321 dollar waard, nu noteert de euro rond de 1,3248 dollar.

Dat de Mongoolse munt het zo goed doet, zou makkelijk te verklaren zijn: zo goed als alle munten van landen die veel exporteren naar China, zagen hun waarde stijgen. Mongolië heeft flink wat koper, goud, steenkool, ijzererts en andere mineralen in de grond zitten en liefst twee derde van de uitvoer gaat naar grote buur China.

Advertenties

One thought on “Zet je euro's om in Tugrik (not)”

  1. Een andere maar zeker ook belangrijke factor is ongetwijfeld afgelopen jaar ingevoerde wet die alle transacties in buitenlandse currencies binnen Mongolie verbiedt. Dat betekent dat een substantieel deel van de enorme investeringen door Ivanhoe en Rio Tinto en ook anderen in lokale currency moeten worden gedaan. Dat betekent dat voor honderden miljoenen USD aan Mongoolse Tugrug wordt gekocht.
    Dit is een belangrijke (mede) oorzaak voor de enorme stijging en deze stelling wordt ondersteund door de sterk stijgende USD reserves op de balans van de Mongol Bank.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s