Mongolie zet in op windenergie

Mongolie wil flink investeren in windenergie. Dat heeft de Mongoolse premier Sukhbaatar gezegd. Voor Mongolie zou de windenergie een mooi exportproduct zijn. Dat maakt het land ook minder afhankelijk van de kolenexport.
Mongolië is de drie na grootste exporteur van kolen naar China. De regering is van plan inkomsten uit de mijnbouw in het land te gebruiken om grote projecten voor zonne- en windenergie op te zetten, en de energie die uit deze projecten gewonnen wordt naar China te exporteren. Daarnaast wordt gesproken over een Aziatisch supernet voor het transport van duurzaam opgewekte stroom vormt het plan voor de toekomst. Het Duitse Desertec en Japan Renewable Energy Foundation (JREF) maken zich hier samen sterk voor.
Het Aziatische supernet moet een verbinding vormen van de nationale netten van Japan, Korea, China, Mongolië en Rusland. Het verbinden van de netten met efficiënte hoogspanningsverbindingen zal Azië in de toekomst minder afhankelijk maken van fossiele brandstoffen en kernenergie. Ook kunnen, door de grootte van het Aziatische net, fluctuaties in stroomlevering worden uitgebalanceerd. Zo kan bijvoorbeeld Japan, wat minder ruimte heeft om hernieuwbare technologieën toe te passen, van windenergie profiteren die geproduceerd wordt in Mongolië, waar de potentiële capaciteit juist veel groter is dan de vraag.
De huidige afhankelijkheid van kernenergie maakt de uitvoering van het plan een zware opgave. Hoewel de Japanse bevolking sinds de bijna-ramp in Fukushima massaal tegen kernenergie demonstreert, heeft de Japanse regering deze vorm van energie nog niet helemaal afgezworen. Ook China vormt een groot obstakel, gezien dit land tot 2030 het aantal kerncentrales zou willen uitbreiden tot honderd.

Advertenties

One thought on “Mongolie zet in op windenergie”

  1. Youre so cool! I dont suppose Ive learn anything like this before. So nice to find somebody with some authentic ideas on this subject. realy thank you for beginning this up. this web site is one thing that is wanted on the internet, someone with slightly originality. useful job for bringing one thing new to the web!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s