Spectaculaire vondsten uit Mongolië

Spectaculaire vondsten uit rotsspleetgraven uit Mongolie zijn vanaf 16 mei t/m 16 september 2012 te zien in het Allard Pierson Museum. Ze maken deel uit van de dubbeltentoonstelling Paard & Ruiter – Van Homerus tot Djenghhis Khan.
De impact van paard en ruiter in de Griekse wereld en Centraal Azië staat hierbij centraal, waarbij twee culturen onder de loep worden genomen. De Griekse cultuur kwam door expansie steeds meer in aanraking met ruiters en ruitervolken in het Oosten. De stepperuiters in Mongolië, een nomadisch volk in Centraal Azië, kwamen op hun beurt steeds meer in aanraking met culturen richting het westen.
In het Mongoolse gedeelte worden de spectaculaire archeologische vondsten uit de zevende tot de veertiende eeuw n. Chr. getoond. Met de introductie van de stijgbeugel in de zevende eeuw begon de opmars van de steppevolkeren, die een hoogtepunt kende in de twaalfde eeuw rond Djenghis Khan. Zijn rijk strekte zicht uit van China tot aan de Donau. Eerder was deze spectaculaire tentoonstelling – compleet met ger- te zien in het Landesmuseum in Bonn onder de titel: Steppenkrieger. Reiternomaden des 7. – 14. Jahrhunderts in der Mongolei.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s