Tot in de verste ger bereikbaar

Tijdens onze eerste kennismaking met Mongolië was mobiel telefoonverkeer een bijzonderheid, alleen die ene verkoopster bij Karakoroum, zagen we met een moblieltje. De tweede keer, toen ik mijn eigen telefoon als wekker wilde gebruiken, werd ik midden in de Gobi, wakker gebeld, door een verkeerd verbonden telefoontje uit Nederland. Vlak bij op een heuveltop bleek al een mast te staan. Tijdens onze derde reis vertelde onze gids evenveel aan ons, als aan haar vriendinnen en familie in de hoofdstad, zo vaak zat ze met haar mobiel aan haar oor.
In januari kondigde Mongolia Telecom Company (MTC) aan 200 mensen te moeten ontslaan omdat niemand meer vaste lijnen wil en er logischer wijs ook minder inkomsten zijn uit het vaste telefoonverkeer.
De mobiele dekking van Mongolie heeft in 2011 de honderd procent bereikt. Dat wil dus zeggen dat eigenlijk iedereen in het land (2,75 miljoen mensen), tot in de verste ger, mobiel bereikbaar is. In 2006 bedroeg de dekking nog 30 procent. Het aantal vaste lijnen daalde tot 135.000.
Topprovider is MobiCom met een miljoen klanten. Unitel heeft er 400.000, Skytel 230.000. Met 51 procent nomaden onder de gebruikers zal de vraag naar oplaadsystemen op zonne-energie de komende jaren flink toenemen, zo is de verwachting.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s