Hosoo ging Rowan voor

Rowan Hartsuiker is niet de eerste die met Mongoolse keelzang met succes aan een talentenschow meedoet. Hosoo ging Rowan in Duitsland voor.
Boventoonzang, (Mongools: chuumi) ook keelzang genoemd, is een in Centraal Azië ontwikkelde zangtechniek. Met name Mongolië en de Russische deelrepubliek Toeva staan bekend om hun keelzangers maar ook andere Turkse volkeren, zoals de Altai, Chakassen, Basjkieren, Kazakken en Oezbeken praktiseren deze zangtechniek en zelfs de Ainu van Japan, de Inuit van Alaska en de Saami van Lapland kennen een vorm van boventoonzang, waaruit volgens Wikipedia blijkt hoe oud deze zangkunst is.
Door heel bewust gebruik te maken van formanten is het mogelijk om naast de door de stembanden veroorzaakte grondtoon, de boventonen daarvan zo te versterken dat er als het ware een extra stem ervaren wordt.
Door bijvoorbeeld een (lage) toon te zingen en de mondstand te veranderen: oe – oo – uu – eu – ie hoort men bij gelijkblijvende grondtoon een stijgende melodie. Boventoonzang vraagt veel oefening, stembeheersing en concentratie. Bij het boventoonzingen moet men als het ware zingen vanuit zijn rug, waarbij een zeer ontspannen houding en een goed contact met de vloer belangrijk zijn.

Boventoonzingen wordt veel gebruikt in combinatie met klankschalen.
Het fenomeen werd in het westen bekend door de film ‘Genghis Blues’ uit 1990 van regisseur Roko Belic over de reis van de blinde Amerikaanse zanger Paul Pena naar de Russische deelrepubliek Tuva.

Advertenties

One thought on “Hosoo ging Rowan voor”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s