Plan je reis goed

Overweeg je op vakantie te gaan naar Mongolie, dan is het goed om even een blik te werpen op het klimaat. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Houd je van extreme kou of zoek je de hitte van de woestijn, of gewoon iets ertussen. De onderstaande uitleg van de Vereniging van weerkunde en klimatologie, kan je op weg helpen. Welke periode je ook gaat. Het land is een bezoek waard.

Temperatuur
Gemiddeld is het in Mongolië rond de 0 graden. In het bergklimaat in het noorden is het kouder dan in woestijnklimaat in het zuiden. De winter duurt in Mongolië van oktober tot april en de zomer van juni tot september.

’s Winters vriest het ’s nachts in het noorden ruim -36 graden en overdag is het zo’n -26 graden. Dit zijn vergelijkbare temperaturen met het uiterste noorden van Canada. Soms als kou uit het noorden komt daalt de temperatuur tot 50 graden onder nul. De laagste temperatuur is gemeten in Lake Uvs. Hier werd het -55 graden. In het zuiden valt de vorst mee. Daar is het in de winter ’s nachts gemiddeld 15 graden warmer.

In juli is het in het hele land warm. De temperatuur stijgt elke dag naar de 28 graden. In de Gobiwoestijn wordt het 30 graden en soms stijgt de temperatuur naar de 38 graden. Dat terwijl het hele gebied boven de 1000 meter hoogte ligt. De nachten zijn ’s zomers koel. In Ulaanbaatar stokt de temperatuur in de zomer rond de 33 graden.

Neerslag
De regen valt vooral in juli en augustus. Erg veel is dat niet, want het blijft beperkt tot enkele tientallen millimeters. De rest van het jaar is het droog. Vooral in januari als het krachtige hogedrukgebied stevig in het zadel zit boven Mongolië valt er vrijwel niets. De jaarlijkse hoeveelheden variëren tussen de 125 en 220 millimeter. Toch kan in de winter een sneeuwstorm opsteken. Veel neerslag valt dan niet, maar er ligt voldoende sneeuw, waardoor geen begrazing door het vee mogelijk is.

Wind
Ook het voorjaar verloopt droog en doordat de druksystemen zich dan verplaatsen, waait het dan vaak flink. Door de droogte gaat dit met zandstormen gepaard die naast Mongolië ook Noord-China teisteren. De wind kan plotseling toenemen en ineens weer gaan liggen.

In de winter is het windstil of waait een zwakke wind uit west tot noordwest. In de zomer overheerst de noordoostenwind.

De relatieve vochtigheidsgraad is laag in Mongolië. Gemiddeld zo’n 40 tot 50 procent. In de winter stijgt deze naar 80 procent, maar dat heeft vooral te maken dat de temperatuur dan erg laag is. Het beetje vocht wat er is, zorgt gelijk voor een groot aandeel in een luchtsoort die weinig vocht kan bevatten.

Zonneschijn
Met 2600 tot 3200 uren zon per jaar is Mongolië een zeer zonnig land. Vooral de standaard aanwezigheid van het hogedrukgebied in de winter gaat de wolkenvorming tegen. Op ongeveer 257 dagen per jaar is sprake van een heldere zonnige dag.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s