Hoe overleef je de Mongoolse winter?

kirk-mongolia2
Temperaturen van -22 overdag zijn geen uitzondering in winters Ulaanbaatar. Hoe ga je om met die kou? Mongolieblog vroeg het op de Vakantiebeurs in Utrecht aan enkele ervaringsdeskundigen.

,,Je moet geen wandeltochten van zes uur maken, maar als je maar warm begint wanneer je naar buiten gaat, kun je het wel twee uur uithouden,” zegt Alies van der linden. ,,Tot -25 is het voor een korte tijd goed te doen. Komen de temperaturen daar onder, dan trainen ook de nationale sportselecties niet meer. Van der Linden woonde vier jaar in Mongolie en is met haar man net teruggekeerd. ,,De meeste mensen doen een shawl voor hun mond als ze naar buiten gaan. Dat werkt goed, behalve voor brildragers. Wanneer je uitademt met een shawl om en je hebt een bril op, dan beslaat je bril en omdat het zo koud is bevriest het vocht op je brilglazen meteen. Volgens Addie Schiphorst, honorair consul voor Mongolie in Nederland, voelt de kou heel anders aan dan je zou denken. ,,Ik vind het in Nederland nu kouder, door de vochtige lucht.”
Tseren Enebish, zelf Mongoolse en de naamgeefster van Tseren Tours, prefereert de Mongoolse kou ook boven het Nederlandse weer van een paar dagen geleden toen de lucht als uit beton gegoten leek. ,,De eerste paar dagen in Nederland was de lucht helemaal grijs. Somber. Mongolie heeft 340 dagen per jaar zon, en als je elke dag zon hebt, vergeet je je problemen, zelfs als het koud is buiten.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s