Een prachtig panorama

IMG_2356 (640x480)
Als je op deze reis toch een soort van eindbestemming moet hebben, dan was dat voor ons de Shiliyn Bogd, tegen de grens met China. Het is een uitgedoofde vulkaan die als sinds mensenheugenis als een heilige plek wordt gezien. Onze reis oostwaarts begint echter met een korte etappe naar Terelj Nationaal park, waar we in een ger-kamp zullen overnachten. Buiten is het bewolkt. Het eerste half uur rijden we nog door de stad. Eerst laten we de drukke straten met hoogbouw achter ons, dan verdwijnt ook de stenen laagbouw uit het zicht en bestaan de wijken alleen nog uit met houten schuttingen omheinde gers, de ronde witte nomadententen van de Mongoliërs die hier een vaste plek hebben gekregen, langs stoffige straten. De politiecontrole bij de stadsgrens, die we bij eerdere bezoeken wel waren tegengekomen, is opgeheven. Er komen doorkijkjes in de wolken, naar het heldere blauw erachter. Net buiten de stad maken we een korte stop bij een kleine grot, daarna gaat het over een verharde weg verder naar Terelj. Het landschap wordt eerst heuvelachtig en dan zelf een beetje bergachtig. Het ger-kamp bestaat uit zo’n zestien tenten en een grote ger die als restaurant dienst doet. Het interieur van onze tweepersoonsger ziet er kleurrijk uit. Nadat we de spullen hebben uitgepakt genieten we in het restaurant van een uitgebreide lunch, de hoofdmaaltijd in Mongolie. Er is salade, brood, vlees en soep.
Dan is het tijd voor onze eerste wandeling. We kiezen een heuvel in de omgeving als richtpunt. In het begin gaat het langzaam omhoog, maar daarna wordt de heuvel steiler. We passeren een kudde koeien en een kudde paarden. Na een half uur stoppen we op een fraaie rotspunt die een prachtig uitzicht biedt op ons gerkamp en het dal met flink wat vee. Dat is een van die momenten dat je blij bent om weer in dit prachtige land te zijn. Op de heuvel vinden we een aantal bijzondere planten en bloemen. Niet plukken, maar wel fotograferen.
IMG_2338 (640x480)
Om vier uur zijn we terug in het kamp, waar Ashley ons opwacht. We gaan paardrijden. Ik had haar gevraagd om een wat rustig paard, want ik heb in mijn leven, de pony’s in Slagharen uitgezonderd, nog maar een keer eerder op een paard gezeten. We nomade al van verre aankomen met zijn paarden. Gelukkig zijn de Mongoolse paarden niet zo hoog en in dit geval ook niet zo wild, of eigenlijk tam. We maken een kort ritje naar de ger van de gids en worden daar even uitgenodigd binnen te komen. We drinken airag, de fermenteerde paardenmelk, een soort lichtalcoholische karnemelk. De jongste zoon van het gezin poseert bij zijn medailles, gewonnen bij het paarderennen. Het zijn vooral jonger kinderen die bij wedstrijden worden ingezet, die zijn het lichtst en dan gaan de paarden sneller.
IMG_2352 (640x480)
Wanneer ik de camera tevoorschijn haal, springt hij gelijk in de houding, de armen stevig naast zijn lichaam. Een reflex die bijna alle Mongolen vertonen wanneer ze op de foto gaan. Even later sjokken we terug. ‘Ach zegt Ashley, Koreanen steken twee vingers omhoog als ze op de foto gaan en Nederlanders zeggen ‘Cheese’, zo heeft elk volk wat.’
Terug in het gerkamp drinken we samen met Ashley cola en bier bij de fontein voor het restaurant. Er drijven donkere wolken over, maar vanuit een hoek schijnt laag de zon. Dat zorgt voor een schitterend panorama op de bergen tegenover ons. Weer zo’n onvergetelijk moment. Ashley vertelt een zus te hebben die in Zweden woont, maar daar is ze nog nooit op bezoek geweest. Ze zou graag eens naar Europa gaan. Als ik later Baska vraag of hij wel eens in het buitenland is geweest, schudt hij zijn hoofd. Hij heeft met zijn busje het hele land al verschillende malen doorkruist, maar als ik vraag of hij graag de grens eens over wil schudt hij opnieuw zijn hoofd. Hij heeft aan Mongolie genoeg. We besluiten de dag met een diner, een korte wandeling, een blik op de sterrenhemel en een goede nachtrust.
IMG_2347 (640x480)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s