Stuurmanskunst en vallende ster

Vervolg reisverslag Oost-Mongolie

Na het bezoek aan Shiliyn Bogd in het verre zuid-oosten van Mongolie voelt de volgende ochtend aan als het beging van de terugreis, maar het avontuur is nog lang niet over. We zijn pas op de helft. De volgende ochtend geen gazelles onderweg, maar stoffige wagensporen en af en toe een kudde vee. De vlakten waar we over rijden zijn grotendeels onbewoond. Na een paar uur wordt het terrein heuvelachtiger en stoppwen we bij een monument met een stenen beeld van een zittende man, gemaakt op ware grote. Deze oude strijder kijkt uit over een vallei. Zoals op elk hoog of belangrijk punt worden ook hier offers gebracht, in de hoop dat het de gever voorspoed brengt.
IMG_2539 (640x480)
We bezoeken de plaats Daridanga, zou bekend staan om zijn ijzersmeden, maar ook bij navraag blijken die er niet te zijn. Want dan rest is een stoffige plaats in zuid-oost Mongolie. Veel gers en huisjes en een brede onverharde hoofdstraat met daaraan winkel en restaurants. Het is nog voor twaalven en de gids en chauffeur willen al gaan lunchen. Wij bedanken, het is te vroeg. In plaats daarvan bezoeken we wat winkels om het aanbod te bekijken en om een schoenveter te zoeken, omdat die van mij gisteren is afgebroken. Schoenen genoeg, maar geen losse veters. Franse wijn is niet te vinden, op de paar flessen Cote du Rhone uit 2001 na, waarbij het etiket vermeldt dat je de wijn jong moet drinken. Die laten we dus maar verder ‘rijpen’.
IMG_2541 (640x480)
Na de lunch rijden we door een gebied met zandduintjes naar een meer. Even een benauwd moment onderweg, toen we in een slip terecht kwamen, maar de goede stuurmanskunst van Baska hield de wagen overeind. Het meer, een reservaat is afgeschermd met hekken. We moeten er een stuk omheen rijden om de ingang te bereiken. Volgens Ashley leven rond het meer 230 van de 360 vogelsoorten voor die in Mongolie voorkomen. We tellen er tijdens ons verblijf ongeveer vier. Even later raakt Ashley enthousiast als een voor haar zeldzame vogel ziet. Het is… een zwaan.
We proberen rond het meer te lopen, maar al snel wordt de omgeving te drassig. Ala alternatief dompelen we onze voeten in een waterbron. Dat was niet helemaal de bedoeling, want even later stopt er een busjes met Mongolen die hier drinkwater komen halen.
IMG_2550 (640x480)
Voor het diner kookt Ashley voor ons iets zonder vlees, onze magen protesteren een beetje, vandaar dat we ook een uitnodiging van een groepje mensen, honderd meter verderop, afslaan om mee de barbecueën.
De zonsondergang gaat moeiteloos over in een nacht met volle maan. Zo dicht boven de horizon lijk de maan veel groter. Vanaf onze stoeltjes voor de tent zien we een vallende ster.
IMG_2551 (640x480)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s