Hoe de Mongolen naar de Krim kwamen…

De geschiedenis van Mongolie is nog alom aanwezig. In het AD dit weekend een interview met de in Zutphen woonachtige Adem Koycu. Adem is Tataar en zijn familie woonde ooit in de Krim. In 1944 deporteerde Jozef Stalin 200.000 Krim-Tataren naar Centraal-Azië. Sommigen eindigden daar in werkkampen.

Tataren komen voort uit Turkse en Mongoolse stammen die onder aanvoering van Djenghis Khan en later kleinzoon Batu het huidige Rusland veroverden. Volgens Adem hebben Tataren een slechte naam. “Wij worden gestraft voor het feit dat we afstammeling zijn van Djenghis Khan. Alsof dat onze schuld is. Ze willen wraak voor wat er in de 13e eeuw gebeurd is.” Adem is trots op zijn afkomst. Zijn zoontje heet dan ook Timucin Cengiz Han. Timucin is de geboortenaam van Djenghis.

Als je meer wilt weten over de historie van Mongolie en de enorme invloed van Djenghis Khan op de wereldgeschiedenis, lees dan vooral ‘Genghis Khan and the making of the modern world’ van Jack Weatherford. Een prachtig boek dat veel verklaart en nuanceert.

518ZGT854JL

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s