Mongoolse vlag

De vlag van Mongolië werd officieel in gebruik genomen op 12 februari 1992. Deze is bijna hetzelfde als de vlag die in 1949 werd geïntroduceerd, behalve de verwijdering van de socialistische ster.

Mongoolse_vlag_2De vlag heeft drie gelijke, verticale banden in de kleuren rood (hijskant), blauw en rood. Gecentreerd op de rode band aan de hijskant staat het nationale embleem („soyombo“), een zuilvormig figuur met abstracte en geometrische symbolen die staan voor vuur, zon, maan, aarde, water en het yin-yangsymbool.
De kleuren zijn het boeddhistische rood en het blauw van de Mongoolse blauwe lucht, die een bijzondere plaats in de Mongoolse cultuur inneemt. Dit embleem werd in de 17e eeuw ontwikkeld door Zanabazaar.

Deze foto is afkomstig van http://www.vzwanda.be, een organisatie die zich inzet voor diverse projecten in Mongolie, zoals een rondtrekkende bibliotheek en zonnepanelen in de Gobi-woestijn.

2 gedachten over “Mongoolse vlag”

  1. Beste

    Ik zie hier een foto van op onze site staan (met Gantemur Damba en vlag erop).
    Geen probleem, maar zou het wel mogelijk zijn om onze site te vermelden bij jullie links?
    wwww.vzwanda.be

    We zijn een Belgische vzw die bezig is met ontwikkelingswerk in Mongolië.

    Bajartlaa!

    Veerle

  2. Beste Veerle,

    Excuus, dat zal ik meteen aanpassen. Wat organiseren jullie overigens goede projecten in Mongolie. Mogen wij hier ook een keer een bericht aanwijden (met uiteraard dit keer wel direct een verwijzing naar jullie website)?
    Ik zal sowieso bij onze linkjes naar jullie site plaatsen. Is dat mogelijk om ook op jullie site te doen?

    Met vriendelijke groet,
    Saskia

Plaats een reactie